O svemu pomalo...

TOP 10 BOOKS, 2021. (+ GR rekapitulacija)

Dakle, vrijeme je da sumiramo čitalačku godinu. Ovogodišnji Goodreads bio je isti kao lani, tj. postavila sam sebi cilj od 50 knjiga (zato što volim zaokružene brojke i kvalitetno čitanje, a i što sam sporočitač pa je sve preko ambiciozno :D). Naravno, nisam ga ispunila (kao ni lani :D). Pročitala sam ukupno 34 knjige što čini 68 % ostvarenog izazova i izgleda ovako:

knjige koje sam pročitala u 2021. godini
Na GR me možete pronaći ovdje .

Knjiga koja je brojila najmanje strana je ujedno i ona koju neizmjerno volim i koju iz subjektivnih razloga nisam stavila na top 10, a o kojoj sam pisala ovdje. Riječ je o zbirci “Pitomi vulkan” Đorđa Simića koja je ovih dana doživjela svoje drugo, dopunjeno izdanje.

S druge strane, knjiga koja je brojila najviše strana je ona koju sam najduže čitala, u kojoj nisam toliko uživala koliko sam iz nje naučila i koju sam čitala u okviru knjiškog kluba “Pod staklenim svetionikom”, a to je drugi dio Rata i mira. Ovdje pročitajte neke od izdvojenih citata iz tog Tolstojevoj remek-djela pa procijenite da li se želite upoznati s njim. Preporučujem onima koji ne jure dok čitaju jer se kroz ovo djelo projuriti NE MOŽE.

Prosječna ocjena je 3,7 što je realno za mene i visoka ocjena ako uzmemo u obzir da tricom na GR ocjenjujem knjige za koje smatram da su dobre. Ipak, ove godine se nekako potrefilo da je najviše bilo četvorki. Petice su bile tri. 🙂

A najboljih 10 knjiga koje sam pročitala u 2021. godini su (klikom na svaku od njih odlazite do prikaza o djelu):

10. „Zovite me Esteban“, Lejla Kalamujić 

9. “Bihorci”, Ćamil Sijarić

8. “Tvrđava”, Meša Selimović

7. “Istorija pčela”, Maja Lunde

6. “Sjenka u sjenci”, Melida Travančić (izbor pjesama pročitaj ovdje)

5. “Schindlerov lift”, Darko Cvijetić

4. “Ko sam ti ja”, Damir Ovčina

3. “Dijagnoza”, Nada Kaurin Knežević

2. “Rat i mir”, Lav Nikolajevič Tolstoj

1. “Kintsugi tijela”, Senka Marić

knjiga godine po izboru #odmalogprinca za 2021. godinu
jer… život protiv smrti! “Najpolju svijet cvrči i zuji.”

U duhu knjige godine u 2022. godini vam želim da, kad god se rastavite, zlatnim nitima uspijete da se sastavite. I da se rastočite kako biste se prihvatili kakvi jeste. Zvjerski da grizete kad je najteže i glave da ne poginjete. Zdravlje se, naravno, podrazumijeva.

Hvala svima što ste još jednu godinu ispratili uz #odmalogprinca. ❤

Sretna Nova godina #odmalogprinca!

2 komentara na “TOP 10 BOOKS, 2021. (+ GR rekapitulacija)”

  1. Cetiri od tvojih top 10 nisam citala, ali me dve cekaju (Ovcina i Bihorci) i vidjeni su za 2022. Od preostalih 10, najvise volim “Tvrdjavu”, pa za njom “Schindlerov” lift. Divna su ti bila citanja. Da uzivas u svakoj strani i u 2022.

    Volim

    1. Draga moja Vojka, ja bih isto Tvrđavu mogla spustiti malo na listi, ali pošto mi je bilo treće čitanje, nekako su mi osjećaji za neke druge tu bili malo intenzivniji. Svakako je riječ o djelu koje nosim u sebi gdje god da sam. Mene jako zanima kako ćeš ti tumačiti Bihorce… Što se tiče Ovčine, nisam mislila da će “Ko sam ti ja” biti na ovoj listi jer me u neka doba čak i malo udavila, ali kraj… E to je bilo to. Cvijetić standarno. Opomena.

      Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s